Джордж Вайґель. Свідок надії. Життєпис Папи Івана-Павла ІІ

svidok-nadiji  Мавши виняткові можливості для спілкування з самим папою Іваном-Павлом ІІ, а також із його знайомими та соратниками, Джордж Вайґель зумів яскравими свіжими фарбами намалювати портрет папи як людини, мислителя і провідника, чиї релігійні переконання сформували новий підхід до світової політики – і змінили хід історії.

Іван-Павло ІІ систематично порушував чи не всі поважні проблеми, що стояли перед світом на зламі тисячоліть. Він писав і промовляв про прагнення сучасної людини до священного, значення свободи, блага й підводні камені людської сексуальности, перспективи жіночого руху, боротьбу за новий світовий лад, природу добра і зла, моральні дилеми сучасного суспільства достатку, імператив людської солідарности в новому глобалізованому світі. Залучивши віковічну мудрість біблійної релігії до активного діялогу з сучасним життям і сучасною думкою, цей папа „з далекого краю” запропонував людству многонадійний шлях у майбутнє.

Джордж Вайґель подає нові відомості про роль папи в бурхливих подіях недавнього минулого, таких як крах комунізму, ватикано-ізраїльські переговори 1991-92 років, падіння диктатури на Філіппінах, у Чилі, Нікараґуа та Параґваї або епохальний папський візит на Кубу. Він також цитує раніше непубліковані листи папи до Леоніда Брежнєва, Михайла Горбачова та Ден Сяопіна і покликається на особисті спогади папи, даючи дослідникам новий цікавий матеріял.

Автор приділяє особливу увагу спробам Івана-Павла ІІ навести мости між католиками й іншими християнськими спільнотами, а також між християнством і юдаїзмом, ісламом та іншими великими світовими релігіями; аналізує папські пропозиції щодо зміцнення демократії в ХХІ столітті; подає стислий зміст усіх найважливіших доктринальних документів, ухвалених за понтифікату Івана-Павла ІІ.

Драматичний життєпис папи доповнюють переклади його поезій; барвисті розповіді про цікаві епізоди з життя Кароля Войтили –  юнака, священика, просто товариської людини – почуті з уст людей, що знали папу краще за будь-кого; а також докладні інтерв’ю з багатьма католицькими діячами.

Авторитетна біографія одної з найважливіших, а дехто  скаже – найважливішої постаті ХХ століття, ця книжка являє собою напрочуд яскраве свідчення про велику людину та її звершення і помітно вирізняється з-поміж інших біографічних праць такого роду.

Джордж Вайґель. Свідок надії. Життєпис Папи Івана-Павла ІІ / переклад з англійської Романа Скакуна. – Видання 2-е, виправлене й доповнене.  Львів: Видавництво Українського католицького університету, 2012. – 1062 с. + 32 с. іл. 

замовити у видавництві