Оновлено “Блаженні новомученики УГКЦ”: Миколай Чарнецький

Священномученик Миколай Чарнецький (1884-1959)

ЦІЛИТЕЛЬ ДУШ

charneckyiНародився 14 грудня 1884 р. в с. Семаківці на Станіславівщині. У 1909 р., після студій у місцевій духовній семінарії та в Римі, його висвячено на священика. Викладав у Станіславівській семінарії та Львівській богословській академії. 1919 року вступив до новіціяту Чину Найсвятішого Ізбавителя у Львові, а в 1926 р. став апостольським візитатором для українців Волині, Полісся, Холмщини та Підляшшя. Його архиєрейські свячення відбулися 2 лютого 1931 р. в Римі з рук Владики Григорія (Хомишина). 11 квітня 1945 р. НКВС заарештувало владику Миколая і засудило до 6 років каторги у Сибіру. Лише на основі офіційних відомостей переніс 600 годин допитів і катувань та побував у 30 різних тюрмах і таборах. Як безнадійно хворий, отримав у 1956 р. дозвіл повернутися в Галичину, де таємно продовжував виконувати свої архипастирські обов’язки. Відзначався євангельською терпеливістю і невичерпною добротою; ще за життя його вважали святою людиною. Помер владика 2 квітня 1959 р.

 

ІЗ СПОГАДІВ ПРО СВМЧН. МИКОЛАЯ ЧАРНЕЦЬКОГО

В ІНТЕРВ’Ю З АРХІВУ ІНСТИТУТУ ІСТОРІЇ ЦЕРКВИ


Інтерв’ю з єп. Филимоном Курчабою ЧНІ (1993 рік) / Архів ІІЦ, спр. 142

А редемтористи яко східного обряду, то почалися в Канаді, ще прикінці ХVІІІ століття*. На наших землях були доми. Тут перший був в Збоїськах, потім в Голоску, чи противно – в Голоску і в Збоїськах (то два села підміські). А там Станіславів, Тернопіль, опісля і в самім Львові по вулиці Івана Франка, 56, а також і на Волиню – в Ковелі. Там, між іншим, також перебував єпископ Миколай Чарнецький, яко візитатор, тому що поляки не позволяли там заложити дієцезії, отже ж він був яко апостольський візитатор, опікуючись католиками східного обряду, як тепер називаємо греко-католиками або інші кажуть:  ”Православні католики”, – як хто хоче. Там був монастир досить гарненький і церква така, що колись служила – гарнізонна церква Російського війська. Польський уряд продав її і отці купили. А зараз не існує там нічого, тому що воєнні дії там. Сам фронт стояв і зовсім знесли і церкву, і монастир.

А тут, в Голоску отці-бельґійці також почали приймати тих, ще остаточно в Уневі прийшли перші кандидати. Між іншими це були якраз Миколай Чарнецький, що прийшов зі Станіславівської дієцезії, а був він у семінарі духовником (по своїх студіях у Римі був отець), а навіть двох братів – Роман і Степан Бахтоловські, отець Поротко. Такі були ті перші покликання. Вони перейшли сюди, власне, до Голоска і Збоїськ.

 * названо помилково, правильно – ХІХ ст. 

Інтерв’ю з о. Василем Вороновським студитом (1994 рік) / Архів ІІЦ, спр. 903

Я його бачив. То була надзвичайно скромна людина. Коли я прийшов перший раз до нього на виклади, то він замітав хату. Я хотів йому помогти, взяв віник, але він не дав, сам замів – “Ви сідайте”. Мені навіть соромно, що єпископ замітає хату, а я сиджу, бо він не дав. Він розказував, що багато священиків, котрі підписали православ’я, приходили до нього сповідатися, щоб він клятву зняв. Казав, що приблизно десь до 280, до 300 священиків, котрі підписали православ’я в  1946 р., каялися і йшли до нього до сповіді, щоб він клятву зняв.

Проповідь отця Юрія Саквука про Блаженного Миколая Чарнецького

 

Біографія Блж. Миколая Чарнецького та відео-матеріали про нього на сайті ЧНІ

МОЛИТВА

О мій Боже! З глибини моєї душі віддаю поклін Твоїй безмежній Величі.
Дякую Тобі за ласки й дари,
що ними Ти наділив Твого вірного
Слугу Блаженного Священномученика
Миколая Чарнецького.

Прошу Тебе, прослав його також і на землі.

Благаю Тебе,
уділи мені в своєму
Батьківському милосерді ласку
(намірення), про яку Тебе покірно молю.

Амінь.