Виставку про історію підпілля УГКЦ експонують у Польщі

Vstup_1Виставку Інституту Історії Церкви УКУ про підпілля УГКЦ можна оглянути в Ольштинській парафії до кінця листопада 2013 р. Опісля її повезуть іншими парафіями Перемисько-Варшавської архиєпархії. Нагадаємо, що раніше експозицію презентували в Соборі святого Івана Хрестителя у Перемишлі. 

В неділю 20 жовтня 2013 р. в парафіяльному залі парафії Покрови Пресвятої Богородиці відбулася презентація фільму „Збудована вірою”. У фільмі розповідається про трагічний період переслідування УГКЦ і її ліквідацію в 1946 р. Опісля фільму о. Павло Поточний розповів про виставку До Світла Воскресіння крізь терни катакомб. Презентуючи виставку на слайдах (банерах) о. Павло приблизив ситуацію УГКЦ з 30-их років ХХ століття конфронтуючи цей стан з сьогоденням на прикладі Перемиської єпархії. Виставку можна оглядати у Ольштинській парафії до кінця листопада 2013 р.

2

Довідка:

До 20-ї річниці виходу УГКЦ з катакомб та її офіційної легалізації Інститут Історії Церкви Українського Католицького Університету підготував виставку «До Світла Воскресіння крізь терни катакомб». В її основу лягли матеріали Інституту, передусім спомини очевидців та активних учасників підпілля, які було зібрано протягом 1992-2009 рр., документи державних архівів, фотографії з приватних збірок. У виставці показано життєві історії представників греко-католицького клиру, чернецтва, мирян, у кожній з яких – неповторна людська доля. Всі разом вони є свідченням глибокої християнської віри та незламної вірності своїй Церкві й народу.

Хронологічно виставка охоплює період від 1939-го до 1991 рр. та11 відображає три важливі етапи трагічної і водночас героїчної історії УГКЦ ХХ ст. – насильницьку ліквідацію, підпілля та легалізацію в 1989 р. Матеріали фотовиставки на окремих прикладах узагальнюють й представляють становище цілої Церкви в умовах переслідувань, розкривають форми спротиву й підпільної діяльності духовенства та мирян, методи боротьби за визнання своїх прав.

Цією виставкою Інститут Історії Церкви прагне висловити подяку усім відомим і невідомим мученикам та ісповідникам віри, які своїм життєвим подвигом спричинились до того, щоб Українська Греко-Католицька Церква відродилась на українській землі оновленою та збагаченою.

Презентована виставка в Ольштинській церкві виготовлена на 20-ти рухомих банерах, які можна легко перевести до інших парафії. В грудні виставка завітає до Гурова Ілавецького, а опісля – до інших парафії Перемисько-Варшавської архиєпархії.

Зміст:baner-pro-IIC_20
1. Вступний банер
2. УГКЦ міжвоєнного періоду
3. Процес ліквідації УГКЦ
4. Розгортання репресій
5. Єрархічна структура
6-7-8. Географія місць відбування покарань (карта)
9. Йосиф Сліпий
10. Душпастирська праця у тюрмах
11. Підпільне душпастирювання в Україні
12. Діяльність монарших чинів і згромаджень
13. Миряни катакомбної Церкви
14. Виховання підпільного духовенства
15. «Антиуніатська» політика радянської влади
16. Перші промені свободи
17. Постаті
18. Боротьба за громадські права греко-католиків
19. Відроджена Церква
20. Інститут Історії Церкви УКУ

Джерело