У Києві 30 жовтня відбудеться презентація монографії Ліліани Гентош “Митрополит Шептицький: 1923-1939. Випробування ідеалів”

Septyckyj_9_C_final_У жовтні вийшла в світ чергова книга видавництва “ВНТЛ-Класика” – монографія львівського історика Ліліани Гентош “Митрополит Шептицький: 1923-1939. Випробування ідеалів”. Книга є спробою написання сучасної біографії митрополита Греко-Католицької Церкви Андрея Шептицького (1865-1944), зокрема висвітлення його життя і діяльності у період від 1923 до 1939 року. Міжвоєнний період є ключовим до розуміння спадщини Митрополита, оскільки у цей час його діяльність у всіх сферах набула розквіту, а плани стосовно реформування ГКЦ та бачення екуменічного діалогу з Православним світом повністю сформувалися.

Автор намагалася охопити найважливіші аспекти цієї діяльності: Церкву, суспільство, культуру та освіту. Не залишилися поза увагою такі вагомі питання як ставлення Митрополита до Держави як такої та його погляди на фашизм і комунізм. Важливою темою є ставлення Андрея Шептицького до поширення інтегрального націоналізму та до діяльності Організації Українських Націоналістів. У ключовому розділі книжки автор розглядає погляди Митрополита на модерність, модернізацію та його плани змін, реформ ГКЦ, суттю яких були візантинізація та українізація.

Ліліана Гентош – кандидат історичних наук за спеціальністю всесвітня історія, науковий співробітник Інституту історичних досліджень Львівського національного університету імені І. Франка, автор монографії “Ватикан і виклики модерності. Східноєвропейська політика папи Бенедикта XV та українсько-польський конфлікт у Галичині (1914-1923)”, низки наукових статтей з історії Греко-католицької та Католицької церков, міжнаціональних та міжконфесійних відносин. Багато років вивчає українські, польські та ватиканські архівні збірки, результати її досліджень були опубліковані українською, польською німецькою та англійською мовами.

Презентація книги відбудеться 30 жовтня у Києві, о 17:00 у головному (“Червоному”) корпусі Київського національного університету імені Тараса Шевченка, на історичному факультеті. Захід проходитиме у рамках міжнародної наукової конференції, присвяченій 150-річчю з дня народження Андрея Шептицького.