Анонс. 11 квітня в Українському Католицькому Університеті у Львові відбудеться показ кінострічки “Ті, що вірні”

Кафедра церковної історії та Інститут історії Церкви у співпраці з інтернет-телебаченням «Живе ТБ» запрошують на показ кінострічки «Ті, що вірні».

Час: 11 квітня.

Початок: о 16:00.

Місце: конференц-зал (416 ауд.) головного корпусу УКУ (вул. Свєнціцького, 17)

Прес-анонс

Ті, що вірні 1Фільм «Ті, що вірні» – історія заборони і легалізації найбільшої переслідуваної Церкви XX століття. Після насильної ліквідації у 1946 році вірні УГКЦ протягом 43 років зберігали свою віру у підпіллі. Підпільна церква пережила Сталіна, Хрущова і Горбачова, щоб відродитися у 1989 році.

 Герої стрічки, які творили вихід УГКЦ з катакомб, живуть в Україні та Росії, їх долі тісно переплетені з історією Церкви та епохи. У фільмі використані маловідомі архівні фільми, фотографії та спогади учасників багатьох подій 80-х років, які привели Українську греко-католицьку церкву до відродження у Радянському Союзі. Ідея стрічки – «оживити» десятки годин архівного відео та сотні документальних фотографій. Для цього ми відшукали людей, які потрапили в об’єктив камери, і розпитали їх історії. Відтак кадри, які вже стали історією, розкриваються у новому світлі.

Зйомки проводились в Україні, Польщі, Росії.

Прем’єрний показ фільму відбувся 18 березня в Києві, в Українському домі. Презентуючи стрічку «Ті, що вірні», Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав відзначив, що цей фільм, який Церква хоче подарувати своїм вірним і українському суспільству, розповідає про силу Євангелія, про силу Божу, яка діяла в житті, у серцях людей, які вірили. «Ми згадуємо, – сказав Предстоятель, – трагічні роковини насильницького нищення нашої Церкви і часто вживаємо слово «ліквідація», але Божу силу не можна ліквідувати. Так само як і не можна ліквідувати віру справжніх християн. Назва цього фільму якраз і віддзеркалює ту силу, яка променіє з облич, постатей священиків, єпископів, монахів і монахинь переслідуваної Церкви».

«Коли Україна шукає справжнього життя, справжнього релігійного життя, ми так хочемо, щоб вона могла познайомитися з тими особами, могла їх почути, побачити. Але найважливіше, аби через таку важливу зустріч сила тих людей могла нам передатися. Дивлячись на них сьогодні, аби ми були тими, які є і будуть вірними», – побажав усім і кожному Блаженніший Святослав.