АНОНС: У Вінниці на Покрову – лекція наукового співробітника Інституту Історії Церкви Володимира Мороза про християнство на Поділлі

Відкриту лекцію на тему «Володимирове Хрещення Русі-України: погляд із Поділля» проведе науковий співробітник Інституту Історії Церкви УКУ Володимир Мороз 14 жовтня 2018 р. Вона відбудеться в рамках святкування храмового празника парафії Покрова Пресвятої Богородиці УГКЦ.

Лекція нашого працівника буде присвячена маловідомим для широкого загалу темам поширення християнства на Русі-Україні до її офіційного Хрещення за великого князя Київського Володимира Святославича у 988 р.; юрисдикційній приналежності церков історичних Пониззя/Поділля та Брацлавщини, а також «Золотому віку» Унійної (Греко-Католицької Церкви) на Поділлі у XVIII столітті.

«Так уже склалося, що багато українців сприймають 988-рік – рік Володимирового Хрещення Русі-України – як початок нашого християнства. Дехто говорить, що у нас тоді було «запроваджене» християнство. Але це не відповідає дійсності. Це помилкові твердження, і можна впевнено сказати, що акт Хрещення самого великого Київського князя, його родини, киян і всієї княжої Русі-України – це не початок християнства у нашому народі, а визнання його значущості державою, яке базувалося на вже дійсному поширенні віри. Історія Поділля та Брацлавщини – тому підтвердження», – розповідає Володимир Мороз.

Лектор вестиме мову про поступове поширення християнства в Україні з особливою увагою до подій на Поділлі та Брацлавщині, починаючи з античних часів, про літописні та інші історичні свідчення прийняття предками українців віри у Христа, про місію св. Кирила до хозар і її стосунок до Русі, про призначення єпископа для Русі ще до Володимирового Хрещення. Володимир Мороз зачепить також багато інших сторінок історії Церкви, як от походження дуже шанованого в українському народі свята Покрова Пресвятої Богородиці.

Під час лекції буде змога дізнатися про межу між Київською митрополичою архиєпархією та Львівською єпархією, яка проходила саме теренами сучасної Вінницької області, про мережу храмів Унійної (З’єдиненої, Греко-Католицької) Церкви на теренах теперішньої Вінниччини і навіть ширше – колишнього Брацлавського воєводства. Ця мережа була доволі значною: у 1788 р., тобто напередодні ініційованого російською імператрицею Катериною ІІ тотального нищення Церкви, її формували 984 храми. А ще ж існували численні унійні монастирі, з яких два – у самій Вінниці. Більше того, як зазначає Володимир Мороз, серед численних Бердичівських мучеників і сповідників, які у XVIII ст. зазнали переслідувань Російської імперії, були священики з Вінниччини. Про них, як загалом про опір унійного священства і вірних насильному переведенню на російське православ’я на Поділлі, також можна буде почути під час розповіді нашого наукового співробітника.

Лекція відбудеться за адресою:

парафія Покрова Пресвятої Богородиці УГКЦ у Вінниці, вул. Київська, 1.

Початок об 11.30 год.