Лекції наукового співробітника о. Тараса Бублика про підпілля УГКЦ у Бельгії у березні 2019 року

3 та 10 березня 2019 року в греко-католицьких парафіях Бельгії відбулися доповіді про Катакомбну Церкву і презентації виставки про патріарха Йосифа Сліпого на запрошення редемптористів єрм. Руслана Піха (парафія святих ап. Андрія Первозванного та свт. Миколая Мирликійського, Антверпен) та єрм. Олега Зимака (парафія Св. Володимира Великого, Брюссель).

Доповідач, науковий працівник Інституту історії Церкви УК, о. Тарас Бублик наголосив на питанні ліквідації Церкви, оскільки саме у ці березневі дні 73 роки тому радянська репресивна система офіційно констатувала знищення Галицької митрополії УГКЦ. Проте Церква продовжувала своє існування в катакомбах. Не зважаючи на переслідування і репресії, єпископи, священики, монахи і монахині активно працювали, відкидаючи неканонічні рішення Львівського псевдособору 8-10 березня 1946 року. Катакомбна Церква не тільки зуміла вижити в таких умовах, але й плекати нові покликання до священичого та чернечого стану.

Доповідач наголосив, що, окрім духовенства, важливим фактором живучості УГКЦ в підпіллі стала наявність великої кількості вірних, котрі визнавали свою приналежність до цієї Церкви. Саме вони стали запорукою її відродження наприкінці 1980-х років. Ці страждання і випробовування стали основою для розвитку УГКЦ вже у незалежній Україні. Греко-католики сьогодні втішаються великими досягненнями, про які могли тільки мріяти їхні попередники.