Науковий семінар-робітня “Християни під пануванням тоталітарних режимів від 1945 до 1960-х рр.: виклики повсякденного життя у громадах”

16-20 листопада 2019 р. у Східній Колегії в баварському м. Айхштетті відбувся міжнародний науковий семінар “Християни під пануванням тоталітарних режимів від 1945 до 1960-х рр.: Виклики повсякденного життя у громадах”. Співорганізаторами семінару виступили три інституції: Інститут церковної та культурної історії німців у Центрально-Східній та Південно-Східній Європі (Тюбінґен), Інститут історії Церкви Українського католицького університету (Львів) та Collegium Orientale (Східна Колегія, Айхштет). Робочими мовами були німецька та українська.

All-focus

Розпочався семінар із знайомства із Східною колегією, в історію якої учасників впровадив віце-ректор о. Микола Добра, а також недільною літургією, в якій ректору о. д-ру Олександру Петринці й духовенству з Колегії спіслужили оо. Тарас Бублик, Роман Гаранджа та диякон Василь Гаранджа.

Далі були насичені робочі дні.

Програма наукового семінару:

Субота, 16 листопада 2019 р.

Ознайомлення з Collegium Orientale

Неділя, 17 листопада 2019 р.

Участь у Божественній літургії в Collegium Orientale

Впровадження в проблематику семінару (Райнер Бендель / Олег Турій)

Свідчення українських греко-католицьких мучеників та ісповідників ХХ століття. Богословська перспектива (Олег Турій)

 

Нацистська церковна політика в Німеччині та на Сході  під час Другої світової війни 1939 – 1945 (о. Андрій Михалейко) 

 

Арешти та судові процеси проти греко-католицьких єрархів. Справа о. Петра Вергуна. Огляд джерел (Ірина Бричук) 

 

 

Понеділок, 18 листопада 2019 р.

Агентура радянських органів безпеки як інструмент державного контролю над Російською Православною Церквою. На матеріалах архіву Служби безпеки України (Роман Скакун)

 

Стратегії «виживання» греко-католицького духовенства та початки творення Церкви в катакомбах, 1944 – 1953 (Світлана Гуркіна)

 

Відвідини Документаційного центру історії нацистських партійних з’їздів у Нюрнберзі

Вівторок, 19 листопада 2019

Католицькі громади Причорномор’я: між тоталітарним досвідом і прагматичною практикою (Катрін Бекк) 

 

Особливості ліквідації унії та церковного життя греко-католиків у комуністичній Польщі (о. Богдан Прах)

All-focus

 

Робітня: Християни в підпіллі: форми нелегального релігійного спротиву та виклики підпільного релігійного життя, частина I. Модератор: Ірина Фенно.

Роман Скакун. Про о. Миколу Муранія.

Володимир Мороз. Монах перед личиною звіра: досвід опору українського чернецтва тоталітаризмові на прикладі Василіянського Чину на Закарпатті. 

Робітня: Християни в підпіллі: форми нелегального релігійного спротиву та виклики підпільного релігійного життя, частина II. Модератор: Світлана Гуркіна.

о. Роман Гаранджа  «Дві руки» одного режиму: виправно-трудові табори і заслання як головні способи покарання священиків УГКЦ. 

Тарас Бублик. Роль мирян у русі за легалізацію УГКЦ. 

Загальна дискусія: З перспективи сучасності: Яке значення мають досвіди та виклики тоталітаризмів у Східній Європі для сьогодення? Чого вони нас вчать? Як їхнє осмислення могло б послужити зміцненню демократії та миру на європейському континенті? (Райнер Бендель / о. Андрій Михалейко / Олег Турій)

Підсумки семінару, планування наступних проектів.

Пропонуємо Вашій увазі відгуки про цей захід докторантів УКУ 1 року навчання, що спеціалізуються в церковній історії.

Юрій Ганущак:

Це справді цікавий досвід проведення таких семінарів, оскільки завдяки ним ми можемо ґрунтовно оцінити, дослідити та проаналізувати цей складний час для нашої держави та Церкви. Не менш важливим є той факт, що семінар відбувся у співпраці із колегами з Німеччини, країна яка також стикнулася із викликом тоталітарного режиму та репресіями. Досвід наших країн може бути корисний нам для усвідомлення проблеми тоталітаризму та зцілення ран, яких нам завдали ці режими. На цьому семінарі враховувалися не лише документальні джерела але також індивідуальний досвід багатьох свідків тих нелегких часів. Нам потрібно якомога інтенсивніше розвивати проблематику цього періоду для того, щоб віднайти якомога більше джерел та свідчень, які ми можемо втрачати з роками. Такі семінари можуть вказати нам на те, що може статися, коли для влади кожний громадянин є підозрілим, а найбільшими ворогом є Церква та суспільство.

Диякон Василь Гаранджа, молодший науковий співробітник ІІЦ:

Одним з важливих етапів конференції стало відвідування всіма учасниками цього заходу музею «Документаційного центру історії нацистських партійних з’їздів» у м. Нюрнберзі (Баварія). Протягом століть це місто вважалося неофіційною столицею Священної Римської Імперії Німецької Нації. Гітлер та націонал-соціалісти обрали Нюрнберг як місце для своїх щорічних партійних з’їздів. Тут частково розпочав своє формування і культ нацизму, однієї з двох найжорстокіших тоталітарних систем XX століття. Саме тому Гітлер і вирішив перетворити Нюрнберг в ідеологічну столицю націонал-соціалістичного руху. Все, що не було знищене тут під час наступу військ союзників, досі нагадує про манію величі лідерів цієї страшної ідеології. Властиво, сам музей допомагає побачити процес поступового зростання в головах людей захоплення цією системою, зростання переконання про власну вищість, яке дозволяє безкарно вбивати інших, тих, що не вписуються у систему координат «надлюдей». Центральним тут є слово «поступове».

Всі експозиції, представлені в музеї, допомагають побачити, як нацистська тоталітарна система, крок за кроком, захоплювала мислення людей. Цей момент став особливо важливим для учасників нашої конференції, оскільки допоміг зрозуміти, що тоталітарна ідеологія не з’явилася в один момент, не була накинута зверху, але народилася і «росла» серед звичайних людей. Такий підхід і осмислення проблеми виживання християнських спільнот під нацистським та комуністичним режимами може стати певним уроком для нас, що живемо сьогодні. І першим кроком на цьому шляху мало би стати засудження іншої тоталітарної ідеології – більшовицько-комуністичної, яка, за понад 70 років свого існування, теж забрала мільйони життів. Іронія долі – Нюрнберг, місто, що мало стати свідком величі Гітлера та нацистів, стало місцем їхньої поразки та засудження.

Роман Хімій:

16-20 листопада мені пощастило взяти участь у науковому семінарі «Християни під пануванням тоталітарних режимів від 1945 до 1960-х рр.: виклики повсякденного життя у громадах», який відбувався в Айхштеті (Німеччина). Це був дуже цікавий досвід, адже тема є надзвичайно актуальною не тільки для нас, українців, але й для багатьох інших народів, представники яких, були переслідувані за свою віру через насильницьке насадження атеїзму комуністичною владою. Панування тоталітарних режимів було великою трагедією, яка зруйнувала безліч людських життів, і частина нашого суспільства ще й досі на шляху до цього усвідомлення. Тому цей семінар був доброю нагодою ще раз пригадати трагічні сторінки панування комунізму в СРСР – переслідування, репресії, ліквідації Церков та руйнування храмів. Але й також історію величі духу багатьох мучеників, чиї життя були забрані за непохитність їхньої віри, і які стали фундаментом для відновленої Церкви. Хочу подякувати за можливість взяти участь у цьому семінарі, а також за цікаві доповіді та змістовні дискусії усіх учасників та організаторів.