Інститут Історії Церкви УКУ провів круглий стіл, присвячений особі Патріарха Йосифа Сліпого

dsc_5994У рамках гуманістичної секції НТШ і святкувань 50-річчя заснування УКУ в Римі Інститут Історії Церкви, кафедра церковної історії спільно з товариством “Свята Софія” Америки провели круглий стіл до 50-ліття звільнення митрополита Йосифа Сліпого з ув’язнення. У своїх доповідях науковці представили різні аспекти з життя і діяльності Патріарха. Головував під час круглого столу спеціальний гість Інституту, академік НАН України, член сенату Українського Вільного Університету в Мюнхені, професор Філадельфійського університету Ля Саль, голова релігійного товариства «Свята Софія» у США Леонід Рудницький. Захід відбувся у кімнаті-музею Патріарха Йосифа Сліпого при запалених свічках, що доповнювало його якоюсь невидимою присутністю та символікою.

Відкрив круглий стіл академік Леонід Рудницький науковою розвідкою, в якій закцентував увагу на постаті Патріарха як науковця та його ролі у розвитку й утвердженні Наукового Товариства ім. Т. Шевченка. За словами професора, Йосиф Сліпий не одноразово стверджував, що НТШ є тією ланкою, що єднає віру та науку.

Наступною була доповідь «Архипастирська діяльність митрополита Йосифа Сліпого напередодні офіційної ліквідації УГКЦ», яку представила директор ІІЦк.і.н. Світлана Гуркіна. Незважаючи на дуже короткий час, практично 5 місяців, коли Йосиф Сліпий був на Митрополичому Престолі у Львові, він проявив себе як добрий душпастир і організатор. Проте через швидкий арешт йому так і не вдалося втілити в життя багато  запланованого.

З доповіддю «Способи комунікації між ув’язненим та репресованим духовенством і вірними Греко-Католицької Церкви на прикладі митрополита Йосифа Сліпого» виступила Оксана Пужаковська. Цікавим є те, що впродовж життя Патріарх отримував дуже велику кількість листів і на усі намагався дати хоча б коротку відповідь.

“Справа звільнення митрополита Йосифа Сліпого у 1963 році” була темою доповіді к.і.н. Марії Горячої. Представивши різні версії, пов’язані з клопотанням про звільнення та зі самим звільненям Митрополита, Марія Горяча зауважила, що головними в цих процесах все ж таки залишаються мирянські ініціативи та офіційна дипломатія Ватикану.

Науковий працівник ІІЦ, о. Тарас Бублик спробував проаналізувати процес легалізації УГКЦ в Україні та виокремити роль Патріарха Йосифа Сліпого у цих подіях. Підсумовуючи, отець Тарас Бублик наголосив, що «діяльність патріарха Йосифа Сліпого після його приїзду до Риму в 1963 р. була зосереджена на проблемі відродження УГКЦ в СРСР. Від перших днів свого перебування у «вільному світі» він декларував свою єдність з «братами і сестрами, які терплять» і робив усі можливі заходи, щоб полегшити їхню долю.»

Резюмуючи вище сказане, дискутант і проректор УКУ з наукової роботи, Олег Турій наголосив на єднанні віри та науки, що в особі Йосифа Сліпого було просто надзвичайним. А самі теми, за словами проректора, які сьогодні були порушені, є дуже важливими для Українського Католицького Університету вцілому і надалі визначатимуть його наукові пріоритети.

Фото з сайту УКУ. Дивіться також фотогалерею