У Перемишлі відбулася міжнародна наукова конференція “ПОЛЬЩА І СХІДНІ КАТОЛИКИ: ІСТОРІЯ ТА КУЛЬТУРА” до 1025-річчя Хрещення України-Руси

DSCN1492

19 жовтня 2013 року у м. Перемишлі у щойно відреставрованому актовому залі василіанського монастиря Співстраждання Пресвятої Богородиці в рамках святкування 1025-річчя Хрещення України-Руси відбулася міжнародна наукова конференція “Польща і східні католики: історія і культура”. Офіційними організаторами цього наукового заходу виступили Провінція Покрови Пресвятої Богородиці Чину Св. Василія Великого в Польщі, Об’єднання українців Польщі (Перемиський відділ), а також д-р. Ростислав Крамар з Варшавського Університету.

Перед початком конференції протоігумен Василіанського Чину в Польщі ієром. Ігор Гарасим ЧСВВ відправив молебень до Пресвятої Богородиці. Саме він своїм вступним словом розпочав наукову міжнародну конференцію. Відтак відбулися дві панелі “Від Київської Русі до Речі Посполитої” та “Церква і виклики ХХ сторіччя”, на яких доповідачі з Польщі та України представляли різні аспекти феномену східного християнства, особливо на Перемиській землі.

SONY DSC

 

Серед доповідачів були два представники Українського Католицького Університету – декан гуманітарного факультету д. і. н. Ігор Скочиляс і директор Інституту Історії Церкви к. і. н. Світлана Гуркіна.

DSCN1526

Наприкінці конференції Ігор Галаґіда, д-р габ., професор Гданського університету та співробітник Інститут національної пам’яті, презентував свою монографію Między Warszawą, Watykanem i Moskwą. Dzieje Kościoła greckokatolickiego w Polsce 1944-1970″, яка була щойно опублікована у василіанському видавництві «Василіада» в першому томі нової серії «Бібліотека Василіанських історичних досліджень».

Фотогалерея на сайті www.bazylianie.pl