У м. Долина вшанували пам’ять Блаженнішого Патріарха УГКЦ Мирослава Івана Любачівського

120246327У неділю, 10 серпня, у Долині (Івано-Франківська обл.) відбулися урочисті святкування з нагоди вшанування 100-літнього ювілею видатних уродженців міста – Кардинала Мирослава Івана Любачівського та доктора Омеляна Антоновича. Організатором події стала Долинська міська рада.

Крім того, саме в цей день сталася ще одна історична подія – третій пастирський візит Глави УГКЦ до м. Долина. Вперше цей мальовничий край відвідав Митрополит Андрей Шептицький у 1906 р.; згодом, у 1991 р. – сам Мирослав Іван Любачівський. А у 2014 році, в буремні часи важких випробувань для нашої держави, місто благословив Блаженніший Святослав Шевчук. Глава УГКЦ відслужив Архиєрейську Літургію у Церкві Різдва Пресвятої Богородиці, яка далекого 1906 р. була освячена Митрополитом Шептицьким, у якій 100 років тому громадським діячем отцем деканом Теодором Величковським були охрещені Ювіляри, видатні долиняни.

5578_2У часі святкувань відбулося урочисте відкриття й освячення пам’ятників Патріарху Мирославу Івану Любачівському (на подвір’ї церкви Різдва Пресвятої Богородиці) та подружжю Омеляна і Тетяни Антоновичів (біля краєзнавчого музею “Бойківщина”), авторами і виконавцями яких є долиняни Василь Заляско та Руслан Романишин. Блаженніший Святослав  Шевчук у своїй проповіді наголосив, що Кардинал Мирослав Іван Любачівський став провідником УГКЦ у важкі й тривожні часи (аналогічно із теперішньою ситуацією), але його віра в свою нескорену Церкву, народ і Бога допомогли подарувати їй нове життя: «Ми вдячні сьогодні цій долинській землі за те, що дала УГКЦ і українському народові такого провідника, яким був Отець і Глави УГКЦ Мирослав Іван (Любачівський). Цього дня ми святимо вперше в історії нашої Церкви пам’ятник, який споруджений на його честь. Адже Церква має святий обов’язок пам’ятати своїх наставників і дякувати Богу за дар їхнього життя і служіння…».

120252534Щоб вшанувати цих відомих людей організатори влаштували й урочисту академію «Кардинал Мирослав Іван Любачівський та доктор Омелян Антонович: з Долини до Вершини» за участю духовенства, лауреатів премії та очільників Фундації Антоновичів, представників Українського Католицького Університету, творчої та ділової еліти Івано-Франківщини, Львівщини та Долинщини, керівництва області та району.  Обговорювали важливий внесок цих двох осіб і історію України та міста Долини, зокрема, їхню багатогранну спадщину, яка служить цінністю для нового покоління українців тощо.

Активну участь у всіх заходах цього дня брали представники Українського Католицького Університету проректор з програмного розвитку УКУ д-р Олег Турій, який був одним із очільників святкової академії, та п. Світлана Гуркіна, директор Інституту історії Церкви (УКУ), яка виступила з доповіддю про Блаженнішого Мирослава Івана Любачівського на урочистостях, наголосивши:  

120253136 «Блаженніший Мирослав Іван Любачівський жив тим даром, яким Господь його наділив: даром любити свій край, бути щирим патріотом, ніколи не втрачати віри й людського обличчя, багато працювати, що й стало свідченням справжнього дива – відродження УГКЦ».

Крім того, колектив Інституту Історії Церкви передав у дар громаді м. Долина пересувну виставку про Блаженнішого Мирослава Івана кардинала Любачівського, яку всі бажаючі зможуть оглянути у краєзнавчому музеї “Бойківщина”.

Автор фото: Валентина Евтушок