«До світла Воскресіння крізь терни катакомб»: невигадані історії справжніх мучеників за віру та свободу УГКЦ

katakombЩе у вересні 2014 року в рамках Форуму видавців у Львові відбулася презентація ілюстрованого інформаційного каталогу  «До світла Воскресіння крізь терни катакомб: Підпільна діяльність та легалізація Української Греко-Католицької Церкви». Книгу видало  Видавництво Українського католицького університету за редакцією Світлани Гуркіної.  Видання опубліковане українською, англійською та німецькою мовами.

«Для юнака XXI століття, який стоїть перед викликами зрілості, для розгубленої матері, яка опинилася на економічному самозасланні в Італії або Греції, для підприємця, який намагається розвивати свій бізнес і не платити хабарів посеред засилля корупції, для політика, що опирається спокусі продатися, для хворого, який не може оплатити собі необхідну операцію, чи безсилої бабусі, яка дивиться у вічі смерті, – для них усіх свідчення новомучеників та ісповідників можуть стати дороговказом, джерелом надії та сили духу, що допоможе їм не здаватися, вірити й жити, не відступати від правди», – каже у передмові Борис Ґудзяк, єпископ УГКЦ у Франції, країнах Бенілюксу та Швейцарії, президент УКУ.

Вчитавшись в трагічні, але сповнені надії та віри в перемогу добра над силами мороку історії із життя українського духовенства часів підпільної УГКЦ, не можна не захоплюватися вчинками цих людей. Подвиг духовних отців, монашества та мирян є наглядним прикладом того, як довіра до Господа навіть у найскладніші моменти життя може стати тим дороговказом, який захистить нас від смерті, від відчуженості та відчаю.

Героями цієї книги керувала найвагоміша і одночасно зовсім беззахисна сила Всесвіту – Любов. Вона привела їх до Життя Вічного, не дозволила озлобитися, розчаруватися чи відмовитися від своєї мрії. Вона навчила прощати ворогам і не приховувати правди від самих себе.

Зрештою, для нас, людей нової постмодерної епохи, часто сповненої цинізму, скептичних ідей та фетишизації матеріальних цінностей, сміливі мисленнєві кадри із життя цих людей дозволять ніколи не забувати: лише віддавши своє життя в руки Господа, ми зможемо протистояти несправедливості світу, щоб зрештою змінити його на краще.

На сторінках цієї книги ви не прочитаєте про безстрашних  самовпевнених воїнів, про нечувані подвиги. У ній зібрано історії людей, яких, як і нас, лякали смерть і невідоме, які часто сумнівалися, але ніколи не переставали вірити, служити Христові, ніколи не звертали зі свого шляху, навіть якщо він був складним і тернистим.

Мабуть, перемога УГКЦ і її нескорений дух – це і є її мученики нового часу, які пожертвували всім заради любові до своєї віри, своєї країни, до кожної людини зокрема.

У книзі ви зможете прочитати про долю та боротьбу Патріарха Йосипа Сліпого, який став не просто «скелею», що втримала УГКЦ від суперечливих штормів епох, від кривавого терору і блюзнірства, а й турботливим батьком для безлічі знедолених, покинутих і переслідуваних за віру.

У часи війни, коли наша земля знову у вогні,  сумні і величні постаті цих людей продемонструють, що як би зручно та безпечно не було стояти осторонь, обов’язком кожного є захистити своє, рідне, власні традиції та право на майбутнє.

Книгу «До світла Воскресіння крізь терни катакомб» можна придбати  у Видавництві УКУ (79011, м. Львів, вул. Іл. Свенціцького, 17
тел.: (+380 32) 240-94-96), email: ucupress@ucu.edu.ua

Лідія Батіг

За матеріалами “Духовна велич Львова””.