У Старому Самборі відбулись урочистості з нагоди ювілею легалізації УГКЦ

DSC038112 жовтня у м. Старий Самбір відбулись святкування з нагоди 25-ліття легалізації УГКЦ. З цієї нагоди владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію у храмі св. Миколая Чудотворця. Єпископу співслужив о. Михайло Николин (декан Старосамбірський), о. Ігор Петрович (декан Хирівський) та священики Старосамбірського, Хирівського деканатів.

Під час проповіді владика Ярослав наголосив, що понад 40 років свого існування УГКЦ провела в підпіллі, в катакомбах радянського режиму. Святкування цього ювілею – це нагода подякувати Богові за ісповідників та мучеників, які стали духовним фундаментом свободи Церкви і відновленням Української держави. “Для нас важливо відзначити цю подію, бо за ці роки на наших очах відбувалося чудо воскресіння Церкви й України”, – додав проповідник.

Коментуючи євангельську розповідь про чудесну ловитву риб, архиєрей зазначив: “Бачимо, що праця рибалок була марною, коли вони трудились самостійно, але, коли вони почали працювати на заклик Господа, незважаючи на всі несприятливі обставини, апостоли вловили стільки риби, що не могли вмістити”. Завдяки цьому чуду Ісус засвідчив, що коли людина “починає працю згідно Божого слова і поклику, то, незважаючи на зовнішні негаразди, несприятливі обставини, результат її найбільші очікування”.

Упродовж свого життя християнин має виконувати слова Христа: «Відчали на глибінь!» (Лк. 5, 4). Усі потребують глибини: глибини людськості, глибини правдивої віри, глибини автентичності, глибини отриманого дару покликання і харизми.

Після завершення Літургії владика Ярослав привітав та поблагословив пластунів Старосамбірського району, які в цей день також святкували початок пластового року. Опісля на міській площі пластуни проводили ярмарку, де кожен присутній мав можливість придбати для себе щось на згадку про ці святкування і приєднатись до акції, бо зібрані кошти будуть відправлені на допомогу українським воїнам, які захищають сьогодні нас і нашу державу від підступного ворога.

25-StaryiSambir-vystavka-oTB

Наук.співробітник ІІЦ о. Тарас Бублик виголошує доповідь.

Друга частина урочистих святкувань – святкова академія розпочалась зі вступного слова о. Михайла Николина у сесійному залі районної ради. Опісля до всіх присутній зі словами доповіді звернувся о. Тарас Бублик, працівник Інституту історії Церкви в УКУ. Священик у своїй доповіді зробив історичний екскурс в тогочасні подіїї пов’язані з підпіллям УГКЦ.

Кожен народ має своїх національних героїв, сподвижників. Кожна наука має своїх дослідників, винахідників. Кожна професія має своїх покровителів. Також і в духовному житті найвищим ідеалом є Господь – Ісус Христос. Святошна академія «Життя як покликання» була присвячена послідовнику нашого Бога – Ісуса Христа катехиту отцю Станіславу Дашо. Своїм чесним, діяльним і стражденним життям та невтомною працею для української церкви і нації наш краянин отець Станіслав Дашо причинився до наближення незалежності України, заслужив, щоб вшанувати його Ім’я. 30 січня 1998 року рішенням Міської Ради Старосамбірській середній школі №2 присвоєно ім’я отця Станіслава Дашо.

За повідомленням
Лілії Левицької

ФОТОРЕПОРТАЖ дивіться та доповідь о. Тараса Бублика слухайте на сторінці Самбірсько-Дрогобицької єпархії