У Києві відбулася Урочиста Академія та відкриття виставки з нагоди святкувань 125-ліття від народження патріарха Йосифа Сліпого (фото, відео)

IMG_0226Сьогодні, на свято Стрітення, у Києві відбулася Урочиста Академія та презентація виставки, підготовленої  Постуляційним центром беатифікації УГКЦ (зокрема й на матеріалах ІІЦ)  з нагоди святкувань 125-ліття від дня народження ісповідника віри та патріарха УГКЦ Йосифа Сліпого.

Ювілейний рік Блаженніший Святослав Шевчук розпочав разом із присутніми молитвою “Отче наш”. Глава УГКЦ, після розповіді про своє знайомство з постаттю Йосифа Сліпого за розповідями багатьох підпільних священиків і мирян, наголосив, що цей рік повинен стати для Церкви і вірних особливим часом молитви, адже саме з цього джерела Великий Патріарх черпав сили та сміливість протистояти тоталітарному режиму. Владика продемонстрував присутнім оригінальний молитовник, який було конфісковано в ув’язненого митрополита Йосифа в Харкові на етапі між засланнями. Усі охочі мали нагоду доторкнутися до унікального екземпляра церковно-слов’янського молитовника, який був друкований в Будапешті польським алфавітом. Після концертної програми хору Київської Трьохсвятительської духовної семінарії УГКЦ та Народної хорової капели “Дніпро” в Мистецькому салоні КНУ ім. Т. Шевченка, зал заспівав молитву за Україну “Боже великий, єдиний…”.

Серед присутніх також були вл. Гліб Лончина – єпископ єпархії Пресвятої Родини з осідком у Лондоні,  єпископ Віталій Скомаровський – адміністратор Київсько-Житомирської дієцезії, міністр культури Євген Нищук, заступник міністра освіти Павло Хобзей.

Наприкінці директор ІІЦ Олег Турій презентував річну програму заходів наукового вшанування пам’яті патріарха Йосифа, в якій передбачені виїзні лекційні сесії в різних містах України, а також – літня школа для молодих науковців у Римі, де патріарх Йосиф Сліпий служив останні роки свого життя та спочив у Бозі.

Повний відеозапис з Академії дивіться за зсилкою нижче